Ben je van plan om een auto aan te schaffen? Dan zijn er een aantal zaken die je moet regelen. Zie je door de bomen het bos niet meer? Lees dan snel verder. Om het je makkelijker te maken, hebben we een aantal van deze zaken voor je op een rijtje gezet.

Het overzetten van het kentekenbewijs

Bij de aanschaf van een auto moet het kentekenbewijs op jouw naam gezet worden. Het kentekenbewijs is namelijk bedoeld als bewijs dat de auto jouw eigendom is. Als je een nieuwe auto koopt wordt dit geregeld door de dealer. Als je een tweedehandse auto aanschaft kan dit tegenwoordig makkelijk online worden gedaan. Vroeger moest je hiervoor helemaal speciaal naar een winkel. Als je op zondag een auto kocht, moest je dus een dagje wachten. Nu is dit klusje zo gepiept! Kies wel een betrouwbare website. Bekijk de reviews en beoordelingen, zodat je niet wordt opgelicht. Doe dit ook voor de aanbieder van de auto zelf. Doe je het overschrijven van de auto toch liever fysiek? Geen probleem. Dan kan je gaan naar een kentekenloket, RDW-keuringsstation of -balie.

Het regelen van een parkeerplek

Als je in een dorp woont is dit meestal geen probleem. In de meeste dorpen kun je namelijk gratis parkeren. Je hebt geen speciale eigen parkeerplek, maar parkeert je auto gewoon waar er plek is. In de stad is het parkeren van je auto wat moeilijker. Ga eerst na of je überhaupt een parkeervergunning kunt aanvragen. Bij sommige woningen kan dat niet meer, omdat er geen parkeervergunning is afgegeven voor het wooncomplex. Veel gemeentes geven sowieso steeds minder parkeervergunningen af. Dit komt doordat veel steden autoluw willen worden. Als alternatief zijn er 'hubs' waar je gebruik kunt maken van leenauto's, -scooters, -elektrische fietsen en -bakfietsen. Een ander alternatief voor een parkeervergunning is korting op een abonnement op een parkeergarage. Heb je geluk en kun je wel een parkeervergunning aanvragen? Houd er dan rekening mee dat het maximaal drie maanden kan duren voordat je uitslag krijgt op je aanvraag voor een parkeervergunning. Op het moment dat je de parkeervergunning aanvraagt moet de auto wel al op je naam staan. Je moet dan nadenken over waar je in de tussentijd je auto gaat parkeren. Moet je veel autorijden voor je werk? Ga dan na of je een vergoeding kunt krijgen voor de parkeerkosten van je werkgever.

Last but not least: je moet ook op tijd een verzekering voor je auto uitzoeken. Vanaf het moment dat de auto op jouw naam staat moet je verzekerd zijn met tenminste een WA-verzekering. Dit geldt ook als je nog niet rijdt met je auto. Via online aanbieders kan je makkelijk bIjvoorbeeld een volkswagen autoverzekering berekenen.